Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Transakcije pokrenute od strane kupca - unos broja kartice ili CoF | Monri WSPay

Transakcije pokrenute od strane kupca - unos broja kartice ili CoF

Od 01.01.2021. stupa na snagu stroga regulativa PSD2 po kojoj sve transakcije koje inicira kupac moraju biti SCA autorizovane.

Što to znači?

Ako se radi plaćanje karticama na prodajnom mjestu, bilo fizičkom ili internet, takva transakcija MORA biti SCA (osigurana snažnom provjerom korisnika).

Na fizičkom prodajnom mjestu transakcija mora biti autorizovana PIN-om. Ako se za plaćanje na prodajnom mjestu koristi neka od aplikacija kao što su GPay, iPay, Samsung Pay, QRPay, Android Pay ili neki drugi uređaj koji ima mogućnost biometrije ili druge autentikacije za koju se koristi biometrija PIN može biti zamijenjen sa biometrijom.

 

U eComm svijetu gore opisano znači ako kupac na online prodajnom mjestu PLAĆA U TRENUTKU NARUDŽBE tada transakcija mora biti sprovedena uz jaku autentikaciju – SCA.

WSPay omogućuje dva načina unosa podataka sa kartice uz SCA kod sprovođenja transakcije:

1. Unos broja kartice na WSPayFormi – standardni WSPay

NETOKENIZOVANE transakcije

Transakcija pokrenuta od strane kupca uz isključivu primjenu SCA, osim u slučaju kada je trgovac izvan EEA ili se transakcija obavlja karticom izdatom izvan EEA. Najčešći primjer je prva kupovina na webshopu nekog trgovca gdje je preporuka usmjeriti kupca na čuvanje kartice u sigurnom PCI DSS okruženju WSPayForm za buduća plaćanja.

2. Card on File (CoF) odnosno plaćanje tokenizovanom karticom - WSPayCaP

TOKENIZOVANE transakcije

Transakcija koju pokreće kupac kod trgovca, a trgovac šalje prema WSPayFormi Token i TokenNumber koje je dobio nakon prve sprovedene SCA transakcije.

To znači da kada kupac tokenizuje karticu i  inicira kupovinu ponovo kod istog trgovca, NE mora svaki put upisivati cijeli broj kartice kao ni datum važenja već samo CVV, ali mora ići na SCA preko 3DS 2.1 - ovaj je tok transakcije označen crnim strelicama u šematskom prikazu.

Trgovci koji nisu u EEA mogu i dalje imati kompletan tok kao i do sada, tj. sve transakcije mogu ići po žutom toku. Svakako za ovu napomenu vrijedi da se povećanje sigurnosti naplate i smanjenje pritužbi kupaca smanjuje ako tok transakcije ide kroz SCA tj. crno označenim strelicama.

 

PREDNOSTI tokenizacije kartice CoF i plaćanja CoF-tokenizovanim karticama:

  • Brzo i jednostavno plaćanje za kupce
  • Kupac NE mora ponovo unositi broj kartice i datum važenja već samo CVV broj i treba izvršiti SCA (označeno crnim strelicama u šematskom prikazu)
  • Sigurno plaćanje za Trgovca i Kupca jer se sprovodi SCA, a odgovornost za plaćanje je na Banci izdavača kartice
  • Brigu o sačuvanoj kartici u PCI DSS L1 okruženju preuzima WSPay i svi su podaci zaštićeni

Za trgovce koji se nalaze u EEA i imaju aktiviranu uslugu WSPayCaP, u transakcijama KOJE POKREĆE KUPAC A NE TRGOVAC dosadašnji proces plaćanja sa sačuvanim karticama (osim ako je proces koji podrazumijeva neki od izuzetih) prestaje i mora se implementirati proces koji je do sada važio samo za Maestro plaćanja, odnosno sve transakcije se moraju usmjeriti prema WSPayForm-i.

Ako već imate TOKENIZACIJU i naplatu tokenima, provjerite da li ste u kategoriji CoF CIT ili CoF MIT transakcija i da li i koje ćete izmjene u komunikaciji morati napraviti.

Ukoliko niste sigurni da li Vam treba CoF i ako želite dodatne informacije obratite nam se na mail i mi ćemo Vam pomoći.

CookiePostavke kolačića