Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 3D Secure 2 - Autentifikacija sljedeće generacije | Monri WSPay

3D Secure 2 - Autentifikacija sledeće generacije

3DS 2 rešenje koje preporučuje WSPay prilikom ispunjavanja SCA zahtjeva, je osiguranje odnosno provjera autentičnosti vlasnika kartice i zaštite od prevara.

3DS 2 rešenje koje preporučuje WSPay prilikom ispunjavanja SCA zahtjeva, je osiguranje odnosno provjera autentičnosti vlasnika kartice i zaštite od prevara. Najnovije ažuriranje 3DS-a, kojim bankama omogućuje provjeru vlasnika kartica tokom transakcija, uvodi velike prednosti za trgovce - prenosi odgovornost za sporove zbog prevara na izdavače (banke), smanjuje troškove povezane s povratima sredstava, pa čak i povećava konverziju.

Razlika između 3D-Secure i 3DS2

STARI PROTOKOL 3DS (1.0)

Sa starim protokolom (3DS 1.0 ), sve su transakcije morale biti ovjerene. Zbog toga je 3DS odveo korisnika u drugi prozor i zatražio da upišu četvoroznamenkasti kod koji su upravo dobili na telefon ili koji su imali na komadu plastike nalik kartici koju je banka je izdala banka. Ako korisnik nije imao pristup ovom kodu, odustali su od kupovine ili upotrijebili drugu karticu. Ovaj problem uticao je na kompaniju koja je gubila na prodaji, ali i na izdavaoca (banka) kartice koji su gubili tu transakciju. Lažna odbijanja - Izdavaoci su vidjeli samo deset tački (podataka) povezanih sa transakcijom, što nije dovoljno da bi se imala jasna slika ko je korisnik zapravo. Stoga bi u slučaju sumnje mnogi izdavači odbili transakciju kako bi izbjegli potencijalnu prevaru. Nedostatak mogućnosti isključenja 3DS-a - Kad je trgovac imao 3DS protokol, potrebno je bilo da ga koristi za sve transakcije u kojima je podržan 3DS. Ovaj nedostatak fleksibilnosti natjerao je neke trgovce da potpuno odustanu od 3DS protokola.

Lažna odbijanja - Izdavači su vidjeli samo deset podatkovnih točaka povezanih s transakcijom, što nije dovoljno da bi se imala jasna slika tko je taj korisnik zapravo. Stoga bi u slučaju sumnje mnogi izdavači odbili transakciju kako bi izbjegli potencijalnu prijevaru.

Nedostatak mogućnosti isključenja 3DS-a - Kad je trgovac imao 3DS protokol, morao ga je koristiti za sve transakcije u kojima je podržan 3DS. Ovaj nedostatak fleksibilnosti natjerao je neke trgovce da uopće odustanu od 3DS protokola.

NOVI PROTOKOL 3DS (2.1)

Novi protokol dolazi sa značajnim poboljšanjima koja su postavljena za preoblikovanje iskustva plaćanja kod korisnika i trgovaca.

Novi protokol dolazi sa značajnim poboljšanjima koja su postavljena za preoblikovanje iskustva plaćanja kod korisnika i trgovaca.

Nema koraka za provjeru autentičnosti

Kada je transakcija pouzdana, korisnici samo pritisnu Kupi i pričekaju poruku o potvrdi plaćanja. Kada je transakcija sumnjiva ili izdavaoc (banka) ne smatra da je legitimna, korisnik će morati da ovjeri istu prepoznatljivim opcijama, kao što je skeniranje otiska prsta, praveći korak provjere autentičnosti još jednostavnijim. Međutim, u nekim situacijama (npr. regulisana tržišta) 3DS će od izdavaoca zahtijevati i provjeru autentičnosti pouzdanih potrošača.

Omogućeno za mobilne uređaje

Pametnog telefona, onog dijela tehnologije bez kojeg ne možemo, nije bilo kad je izašla stara verzija. Nova 3DS prilagođena je mobilnim uređajima i integriše se sa mobilnim aplikacijama kao i sa okruženjem temeljenim na pretraživačima.

Više podataka o transakcijama

Novi protokol okuplja do 150 tački podataka za procjenu transakcije (upoređujući ih sa 15 tački kojima je 3DS imao pristup). Neke od ovih tačaka su potrebne, a druge nisu.

Međutim, što više trgovaca informacija odluči podijeliti s izdavačima, to će veća biti tačnost odluke izdavaoca.

DODATNE PREDNOSTI 3DS

Ovo rješenje sljedeće generacije pruža automatiziranu zaštitu od prijevara. Uvijek je uključen, pomaže u zaštiti kupaca i trgovaca - nije potrebno precizno podešavanje ili održavanje osim potrebnih ažuriranja. Umjesto da zahtijeva sudjelovanje vlasnika kartice, 3DS2 koristi podatke uređaja i preglednika za precizno izrađivanje procjena provjere autentičnosti koje se obično događaju iza kulisa. Također nudi poboljšane načine zamjene statičkih lozinki u slučaju izazova.

Prebacivanje odgovornost za lažne transakcije

Kada se dogode prevare u transakcijama, trgovci mogu prebaciti odgovornost za povrat tih transakcija sa sebe na banku tj. izdavaoca.

Podizanje stope autorizacije

Izdavaoci (banke) mogu odobriti više transakcija kada se koristi 3D Secure

smanjenja napuštanja shoping korpe (u poređenju sa 3DS1) smanjenja vremena transakcije (upoređujući ih sa 3

70%

smanjenja napuštanja košarice (u usporedbi sa 3DS1)

85%

smanjenja vremena transakcije (u usporedbi sa 3DS1)

CookiePostavke kolačića