Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website | Monri WSPay

Tokenizovane transakcije sa sačuvanim kartičnim podacima

U dosadašnjim newsletterima predstavili smo vam dosta pojmova: CIT, MIT, SCA, PSD2, AUTO transakcije, dali mnogo informacija odjednom...vrijeme je da ih počnemo objašnjavati i polako uvedemo u svijet jednostavnog i sigurnog plaćanja!

Kraj ove zamorne godine osvježićemo vam sa kratkom serijom praktičnih objašnjenja u pogledu modela transakcija i pojasniti svaku posebno.

Danas vam donosimo TOKENIZOVANE tj transakcije sa sačuvanim kartičnim podacima i prvi način iniciranja transakcija CIT.

TOKENIZACIJA je proces čuvanja kartičnih podataka na WSPay-u, odnosno na sigurnom PCI DSS L1 okruženju, uz prethodnu provjeru ispravnosti unešenih podataka i uz SCA (Strong Customer Autentikaciju) sa ciljem da se kupcima omogući brzo plaćanje, bez unosa kartičnih podataka, kod ponovljene kupovine na online prodajnom mjestu.

Rezultat Tokenizacije je TOKEN i Token number koji se koriste za sprovođenje brzih transakcija kod sledećih plaćanja a prema pravilima koja propisuje PSD2 regulativa i kartične šeme.

TOKENIZOVANA transakcija, koja se sprovodi na WSPay-u, je transakcija koja je napravljena korišćenjem TOKENA i Token numbera uz dodatnu SCA ili bez SCA.

Najvažnija činjenica o tome da li će se koristiti SCA u on line plaćanju sa Tokenima je ta koja inicira transakciju:

  • transakciju pokreće kupac – Costumer Initiated Transaction = CIT
  • transakciju pokreće trgovac – Mercahnt Initiated Transaction = MIT

Obzirom na PSD2 regulativu najveće promjene u on line poslovanju upravo se dešavaju na ovom tipu transakcija.

CIT (Customer Initiated transactions) transakcije kod kojih iniciranje plaćanja radi kupac

Nakon čuvanja kartice na sigurnom WSPay okruženju, kupac može kod sledećih transakcija tj plaćanja odabrati plaćanje sačuvanom karticom.

Vaše prodajno mjesto će u tom slučaju poslati prema WSPayFormi podatke o sačuvanom TOKENU, a WSPay će kupcu omogućiti brzo plaćanje bez unosa broja kartice ali uz jaku sigurnu provjeru.

Izdavač kartice kupca dužan je osigurati, umjesto dosadašnjeg komplikovanog 3DS 1.0 načina provjere, jednostavan 3DS 2.1 način provjere identiteta biometrijom na pametnom uređaju.

Kupac će na ovaj način u procesu plaćanja dobiti veću sigurnost kod istog, i smanjiće se rizik od potencijalnih froud transakcija a istovremeno će se olakšati proces plaćanja.

NE ZABORAVITE!
Dobijanje pristanka vlasnika kartice za čuvanje podataka

Prodajno mjesto bi trebalo jasno komunicirati s vlasnicima kartica kako i zašto se njihovi podaci prikupljaju i čuvaju na sigurnom PCI DSS L1 - WSPay okruženju, te zatražiti pristanak za čuvanje – TOKENIZACIJU kartice radi brže i jednostavnije sledeće kupovine.

Podsjetite kupce da čuvanje na WSPay-u u PCI DSS L1 u sigurnom okruženju, a ne na prodajnom mjestu, poboljšava sigurnost uklanjanjem rizika od zloupotrebe i da sačuvani podaci poboljšavaju brzinu obrade transakcija odnosno kupovine.

Ukoliko nemate, a želite aktivirati opciju tokenizacije (COF), molimo kontaktirajte nas na mail.

CookiePostavke kolačića